Nema budućih izvedbi
Odigrano

O PREDSTAVI

Devil's Garden otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. U ovom projektu David Hernandez i Petra Glad odlučili su raditi isključivo s izvođačicama i pozabaviti se temom ženske stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog.

Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge. Kako bi stvorio to mjesto, Hernandez je angažirao vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir koje izvođačice nastavaju i kojim upravljaju. U stvaranju zvukobraza, Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj.

U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada koji je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi.

DAVID HERNANDEZ – KRATKA BIOGRAFIJA

David Hernandez rođen je u Miamiju, Florida, gdje je završio operno, jazz i studijsko pjevanje na Sveučilištu Miami, i ples u New World School of Arts. Nakon studija preselio se u New York kao pripravnik u kompaniji Trishe Brown, i počeo istraživati s Meg Stuart. S Meg Stuart otišao je u Belgiju, gdje joj je pomogao osnovati kompaniju Damaged Goods u kojoj je gotovo sedam godina radio kao plesač i umjetnički suradnik.

David je ostao u Europi, u Bruxellesu, u kojoj već više od 20 godina stvara vlastite plesne predstave, instalacije, događanja i mnoge druge vrste multidisciplinarnih projekata. Usto i nadalje pleše i surađuje s brojnim umjetnicima, među kojima su i LaborGras, Brice Leroux, Anouk Van Dijk, Michel Debrulle, i režira, izvodi i istražuje s umjetnicima kao što su Steve Paxton i Katie Duck. Uz Christine Desmet i Meg Stuart, jedan je od začetnika improvizacijskog projekta Crash Landing. David godinama surađuje s Anne Teresom De Keersmaeker (Zeitung, Keeping Still, D'un Soir un Jour samo su neki od njihovih zajedničkih projekata); njihova najnovija suradnja je Cesena, premijerno izvedena na Avignonskom festivalu 2011., u kojoj David pleše i pjeva. Kao pedagog, David drži tečajeve i radionice diljem svijeta, i istodobno je od 1995. glavni učitelj u PARTS-u.

Prije toga razvio je i nekoliko godina podučavao vlastiti program PEP (Performance Education Program) u okviru festivala Klapstuk u Leuvenu. David radi i kao pjevač i glazbenik, i član je vokalnog sastava rane glazbe Graindelavoix, kojeg vodi Bjorn Smelzer, i jazz sastava Reve d'Elephant Orchestra, s kojima nastupa na koncertima, snima albume i odlazi na turneje. I nadalje stvara vlastita djela unutar organizacije dh+, David Hernandez i suradnici.