Ovaj website koristi kolačiće

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. 

Necessary 
help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.

Statistics
used by Google Analytics to analyze traffic.

UTF-8, nova predstava Zagrebačkog plasnog ansambla

Novu kazališnu sezonu 2009./2010. Zagrebački plesni ansambl otvara premijerom predstave UTF-8 u koreografiji Sahara AzimijaObjavljeno: 09.09.2009

Otvorenje sezone 2009/2010
PREMIJERA PREDSTAVE ZAGREBAČKOG PLESNOG ANSAMBLA
UTF-8
- koreograf Sahar Azimi -
ZeKaeM, 15. rujna u 20 sati


Predstava UTF-8 Zagrebačkog plesnog ansambla, koreografa Sahara Azimija, pretpremijerno će biti izvedena 14. rujna u dvorani Istra ZeKaeMa s početkom u 20 sati, dok je svečana premijera zakazana za dan kasnije, 15. rujna na istom mjestu u isto vrijeme.

Zagrebački plesni ansambl nakon zapaženog uspjeha ostvarenog na Plesnom festivalu u Karmielu, u Izraelu, otvara kazališnu sezonu 2009/2010, velikom ansambl predstavom suvremenog plesa. Ovo će biti prva plesna premijera u novoj sezoni. Gostovanje koreografa Sahara Azimija i sama ideja za predstavom, posljedica su dugogodišnje suradnje ZPA s izraelskom plesnom scenom. Tako je ostvareno i partnerstvo sa Suzanne Dellal Centrom, najvažnijim plesnim centrom u Tel Avivu. Zagrebački plesni ansambl već dugi niz godina njeguje internacionalizaciju plesa u Hrvatskoj, pa je tako plesač/gost u UTF-8, Francuz  Benjamin Bac.

Predstava UTF-8 nam donosi viđenje kompjutorskog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Koreograf Sahar Azimi osim velikog fizičkog izazova, pred plesače postavlja i izazov pitanja i zadataka. Pokušava zaobići ustaljene „kodove“ kako bi pobijedili stalno kopiranje „koda/pokreta“ kojem smo već dali svoje tumačenje. Upozorava nas na posljedice reduciranja, pojednostavljenja i ukalupljenosti, te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke, želeći sačuvati „kod“ uma i tijela. UTF-8 nijemo će progovoriti o sve većem problemu današnjice - opstanku individualizma usred općeg unificiranja.
 
Sahar Azimi, plesač, pjevač, koreograf - jedan od najcjenjenijih koreografa u Izraelu, započeo je svoju plesačku karijeru kao Bat Shevin plesač, te je od tada bio član nekih od najznačajnijih plesnih kompanija; Inbal Dance Theater, Koldemmama Dance Co, Bat sheva ensemble, Barak Marshals Dance Co. te Clipa theater. Azimi je također radio u poznatom Noa Dar Dance Theater. Kao profesionalni koreograf, potpisao je zavidan broj plesnih produkcija u različitim zemljama i na raznim festivalima, osvojivši čitav niz strukovnih nagrada i stipendija. Kao koreografa ga odlikuje fizička žestina i pobuna protiv pojednostavljenja te, kako sam Azimi ističe, izazov samoga sebe na krajnji autorski rizik. Također, ovaj veliki umjetnik ima poseban odnos s muzičkim/glazbenim djelom koreografije kojeg dodaje na samom kraju, tj. glazbu dodaje pokretu i prostoru, a ne pokret i prostor glazbi. Često suprotstavlja divlji i agresivni pokret veoma blagoj i ritmičkoj glazbi. Azimi je radio u nekim od svjetski poznatih plesnih institucija – kao umjetnički direktor ansambla Akademije za glazbu i ples u Jeruzalemu te kao voditelj plesnog odsjeka u organizaciji “Matan”, držao je radionice suvremenog plesa na spomenutoj jeruzalemskoj akademiji,  podučavao plesnim tehnikama i kompoziciji u ljetnoj školi za profesionalne plesače Tseh u Moskvi, svojem znanju podučavao na školama i platformama u Beogradu, Parizu, Lausanne, Firenci.... Sahar je radio i na predstavi Kfar of Arim kao njegovatelj za autistične od 1999. to 2001. godine.Predstavu izvode plesači: Ognjen Vučinić, Sara Barbieri, Darija Doždor, Petra Hrašćanec Herceg ( SSP ), Maša Kolar, Aleksandra Mišić / Petra Chelfi, Benjamin Bac (Fr.)
Asistent koreografa je Elad Schechter,  kostimografkinja je Emina Tataragić, za dizajn svjetla je zaslužan Aleksandar Čavlek, a glazbu podpisuje Didi Erez..
Umjetničko vodstvo i produkcija: Snježana Abramović Milković

Nakon pretpremijere i premijere, predstava UTF-8 biti će još izvedena i 16. rujna u ZeKaeMu.